Be part of global changes

Monte Carlo, 29. september 2018

Eesti meeskonnad võitsid peaauhinnad eile lõppenud Electric Marathon Tallsinki – Monte Carlo 2018 elektriautode ralli, mis läbis 10 riiki ja koosnes 30 vahefinishist.

Viimase etapi ja ühes sellega võidukarika ülikoolide arvestuses võitis Tallinna Tehnikakõrgkooli meeskond koosseisus Robert Arlet Uusna ja Mart Pärtel Nissan Leaf EV roolis. Vabaklassi kategoorjas oli parim Eesti ekipaaz koosseiisus Avo Väliste Kaido Sõmer  autoga Tesla Model S.

Monte Carlos toimunud pidulikul autasustamise tseremoonial andsid auhinnad üle F1 maailmameister Nico Rosberg ja Täievoliline minister, Monaco vürst Albert II Fondi asepresident Tema Excellents Bernard Fautrier.

Ülikoolide arvestuses saavutas Eesti meeskonna järel teise koha Kaliningradi ülikoolide ühendmeeskond, kolmandal kohal lõpetas Keio ülikooli meeskondJaapanist. Neljas ja viies olid Soomet esindavad Aalto ja Kotka ülikoolid ja kuues Monaco rahvusvahelise ülikooli naiskond.

Vabaklassis saavutas teise koha eelnevate elektriautode ralli kahekordne võitja Team Särtsuauto meeskond Eestist ja kolmanda koha Tšehhi meeskond. Elektriautoks ümber ehitatud ja Eestit esindav Pobeda M20 jõudis väärikalt finishisse ning oli neljas.

Toomas Arike Team Särtsuauto: „Ütlesin juba enne võistlust, et sellest tuleb kõigi aegade ägedam võidusõit ja nii läkski. Kuna võistlusautosid oli palju kujuneskeerukaks eelkõige akude laadimine. Huvitav, samas ka veidi keeruline oli järgida 1930ndate ajaloolist marsruuti, ületada riigipiire, nautida provintsilinnaderahu ja taluda suurlinnade liikluskaost. Sõidujärjekorra panime igal hommikul paika loosimistega, seepärast oli olukordi, kus võrdse tulemuse korral pani etapiedetabeli ritta loosiõnn. Kuna konkurents oli tihe, samas ka eksimusi palju, polnud meil aimu isegi sellest, kes etappidel kogutud punktisummas liider oli. Päevad olid 16 tundi pikad ja kohtunikud jõudsid vaevu kokku arvutada etappide tulemusi. Samuti ei teadnud me ralli lõppfaasid kus ja kuidas saame laadidaüliõpilasmeeskondade autode akusid, seda eriti viimastel etappidel Prantsusmaal. Sellegi poolest saime hakkama kuna ralli korraldaja Jüri Tamme kogemus, tutvusvõrgustik Euroopas ja sihikindlus pani graafikud alati paika ning rattad veerema. Vabaklassi arvestuses oli lihtsam, sest Tesla autode läbisõiduvõime on oluliselt suurem kui Nissan Leaf elektriautol ning ligipääs Tesla superchargeritele mugavam. Olin üsna kindel, et saame hakkama. Saatetiim mis koosnes Eesti-Ukraina mehaanikutest ja elektrikutest tegi samuti suurepärast tööd. Hea meel on taas Monte Carlos poodiumil olla.”

Nico Rosberg F1 maailmameister: “Mul on au ja rõõm olla teiega, sest keskkonnast hooliv ilmavaade ja sportlik elustiil sunnib meid kõiki eesmärgilepühenduma, huvitavaid ja õpetlike lahendusi leidma ning olema eeskujuks paljudele tavakodanikele ning noortele kogu maailmas. Marsruudiga tutvudes jateiega vesteldes oli kohe selge, et vaatamata positiivsetele arengutele uute tehnoloogiate maailmas pole kaugeltki lihtne reisida Euroopa teedelelektriautodega. Taristule juurdepääs on enamikes riikides keeruline, sageli avatud ainult paiksetele klientidele ning ka laadimiskohtade hulk ei vasta igal aastal üha kasvavale elektriautode hulgale Euroopa teedel. Olete teinud tublit tööd. Tean omast kogemusest kui raske on sõita “O” auto järel kiiruspiiranguid järgides. Palju õnne kõikidele võitjatele ja osalejatele! ”

Jüri Tamm, Electric Marathon peakorraldaja, Monaco Vürstiriigi aukonsul Eestis: “Tänan Electric Marathon patrooni Tema Hiilgus vürst Albert II toetuse ja usalduse eest, marsruudil asuvate riikide diplomaatilisi esindusi Eestis, kolleege aukonsuleid, samuti Tallinna ja teisi kööstsõbralikke linnu ja organisatsioone kogu marsruudil, Nissan Nordic esindust Eestis, Eesti Posti, Hamburgi Kliimanädala korraldajaid, erinevate riikide ülikoole, rahvuslike olümpiakomiteesid, Maestro Kristjan Järvit ja Usedom Festival korraldajaid, kõiki toetajaid ja sponsoreid. Teieta poleks meid täna siin, teieta oleks võimatu liikuda eilsest homsesse.”

See more news

Marathon through pictures

See more galleries